Преместване на офиса за София

Преместване на офиса – Услуга предлагана от и за София и страната от www. HoraiBusove.com ℠

Можете да се свържете с нас на посочения телефонен номер (както и ние да Ви се обадим). Молим да се информирате предварително като разгледате „чеклиста“ на основната ни страница преместване на офиса .

Цени за услугата
"Преместване на офиса"

Колко души (хамали) ще са Ви необходими за преместването? А в колко буса ще се побере товара? Разберете всички детайли като поръчате безплатен оглед и оферта.  Вижте примерно ценообразуване тук: 

2 часа/ 2-ма хамали

Камион с падащ борд

90лв
Екипировка
Транспортно обурудване
Лиценз и застраховка
Buy

2 часа/ 3-ма хамали

Камион с падащ борд

120лв
Всичко от пакет №1
1 бр. камион
3-ма екипирани служители
Buy

2 часа/ 4-ма хамали

Камион с падащ борд

150лв
Екипировка
Обурудване
Застраховка и лицензт
Buy

Плащане

след свършена работа!

Какво включва услугата преместване на офиса?

Справяме се отлично с преместването на големи и тежки офис мебели и техника. 

Столове

Компютри

Дивани

Бюра

Диспенсъри за вода

Разстения

Бяла техника

Документация

Шкафове

Големи статуетки

Тежки машини

Фитнес уреди

Мнения от клиенти

Ето какво говорят за нас:

Живеех в стара къща в Лозенец. Трябваше да изнесем всичко, преди строителна дейност- нова кооперация. Имахме гараж, пълен с какво ли не. Таван. Покъщнина, събирана над 30 години. Обадих се на Даниел Пантов- шефа на "Хора и бусове" и момчетата подредиха и изнесоха всичко. Изключително много работа, свършена бързо и безупречно!

Христомир Чепишев

" Собственик съм на 7 апартамента. След толкова много наематели, ремонти и мениджмънт на отдаването под наем, Даниел Пантов и Хора и Бусове са моя скрит коз!

Георги Манолов

Аз съм родом от Враца. Намерих си добра работа в София по обява и се наложи да се преместя. Толкова много багаж, беше пренесен бързо и с най- ниска цена на километър от Хора и Бусове.

Гергана Йовчева

Въпроси относно преместването на Вашия офис? Вижте отговорите:

 1. От къде да започна?

 Препоръчваме да прочетете нашия „чеклист за преместване на офиса„. Също така, можете да се свържете с нас и да получите професионална консултация и съвети от служител на екип Хора и Бусове. Началото е най-трудно, но с нашите съвети ще сте готови за нула време!

2. Колко ще ми излезе като цена?

Възползвайте се от БЕЗПЛАТЕН ОГЛЕД и ПЕРСОНАЛНА ОФЕРТА 

Персоналната оферта е чудесен избор за всеки клиент, защото ще бъде изготвена спрямо точния обем на работа. Нито лев повече. Искаме да Ви дадем това от което имате нужда, а ние да спечелим още един лоялен клиент. Цената зависи от количеството, обема и тежестта на товара, както и разстоянието на крайния адрес. 

3. Как да се свържем с Вас, ако не отговорите на обаждането ми?

Ако сме заети в момента на обаждането, със сигурност ще Ви се обадим в рамките на работния ден. Ценим клиентите си на 100%. Освен това, работим в партньорство с още две фирми които предлагат качество на същите цени:

– Преместване на офиси от ХАМАЛКО (хамали Стойков);

– Преместване на офис от „Хамали Милчев“.

От една фирма се превърнахме в 3 партньорски компании. Начина на работа, постоянството и добрите цени ни превърнаха в едно от най-силните хамалско-транспортни сдружения в София и страната.

5. Застрахована ли е офис техниката?

Фирма Хора и Бусове разполага с всички нужни документи за лиценз и застраховка. Носим отговорност за изправността на всеки пренесен товар. За да предотвратим всякакви щети, предлагаме техниката да бъде изолирана с предпазващ пласт фолио. 

Разбираме от работата си и сме отговорни за правилното и безпроблемно преместване на скъпа офис техника. 

6. Кой стои зад сайта „Хора и Бусове“?

Ръководната фирма е Хамали Милчев ЕООД, регистрирана в гр. София. 

РАБОТНО ВРЕМЕ НА ФИРМА „ХАМАЛИ МИЛЧЕВ ЕООД“, ЕКИП НА ДАНИЕЛ ПАНТОВ – HoraIBusove.com

Понеделник – Петък : 09.00-17.00 часа
Събота: 10.00-15.00
Неделя: Води се неработен, тъй като работим по извънредни поръчки. Има възможност да не Ви отговорим. 

7. Имам различни въпроси от тези.

Вероятно. Във въпросите не сме описали темата с кашони, опаковачни материали (включваме безплатно фолиране във всяка наша услуга, но не и кашони за Вашите лични вещи/дрехи/ канцелария). Можем да Ви помогнем да планирате цялото преместване. Да Ви насочим от къде да купите опаковачни материали. Можем да обсъдим и подготвим всичко „по конец“. Всичко започва с разговор с нашия ръководител – Даниел Пантов или негов заместник/ колега. Не се колебайте да поговорим, няма да Ви изгубим времето. Ценим своето време, а и от там и Вашето. С нас всичко е дисциплинирано и гладко. Ние сме млади момчета, съчетани с опитни кадри и всичко е по последен стандарт като оборудване и бусове. 

Оставаме на разположение за всички други въпроси, извън тази рубрика. Хрумват Ви още? Изпратете ни ги на имейла, посочен в контактите и ние ще Ви ги отговорим!

Не сте сигурни от какво преместване имате нужда?

Върнете се към основната страница „Преместване“ от тук.

Да разговаряме